دراین بسته خبری آخرین اخبار علم و فناوری تشریح می شوند.
آبادان خبر _ تازهترینهای علم و فناوری را اینجا بخوانید.
کسب مدال طلای مسابقات جهانی اختراعات توسط مخترعین مازندرانی
حامد ذاکریان، محمد حسین ذکریاپور و امیرحسین سیفی با طراحی و ساخت و پهپاد نجات غریق هوشمند فخران توانستهاند مدال طلای مسابقات جهانی اختراعات در کشور را دریافت کنند.
حامد ذاکریان مخترع مازندرانی درگفتوگویی اظهار کرد: این مخترعین در مردادماه ۱۴۰۲ در رویداد ملی استارت آپی طرحهای خلاقانه در دانشگاه امام خمینی نیروی دریایی ارتش بهعنوان نفر اول این رویداد ملی انتخاب شدند و همچنین در آذر ماه امسال در جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان به عنوان برگزیده بخش علوم کامپیوتر انتخاب شدند.
به گفته ذاکریان؛ خودش و محمد حسین ذکریاپور ، در سال گذشته با ایده طراحی سیستم نمونه اولیه حسگر پیش بینی سکته قلبی مبتنی بر رایانش مه مدال طلای مسابقات اختراعات جهانی امریکا را دریافت کردند و در جشنواره ملی پژوهشی شهید فخری زاده آنرا خدمت خانواده شهید فخری زاده اهداء کردند./ اخبار علم و فناوری
اولین میمون رزوس شبیهسازی شده در چین ۳ سال زنده ماند
اولین میمون رزوس کلون شده در چین با زنده ماندن بیش از دو سال از انتظارات فراتر رفته است. قابل ذکر است، این طولانیترین دوره بقا برای هر ماکاک رزوس کلون شده تا به امروز است.
به نقل از آیای، این دستاورد کاملا در تضاد با تلاشهای قبلی برای کلون کردن میمونهای رزوس بود که در آنها یا هیچ تولد زندهای رخ نمیداد و یا فرزندان در عرض چند ساعت از دنیا میرفتند.
دانشمندان آکادمی علوم چین(CAS) اعلام کردند که رترو به حفظ سالم خود ادامه میدهد و هر روز که میگذرد به طور پیوسته قویتر میشود.
اهمیت این دستاورد در پتانسیل پیشرفت تحقیقات پزشکی نهفته است. میمونهای رزوس(Macaca mulatta) به دلیل شباهتهای فیزیولوژیکی به انسان، به طور گستردهای به عنوان مدلهای حیوانی در مطالعات علمی مورد استفاده قرار میگیرند.
محققان آکادمی علوم چین بر این باورند که شبیهسازی موفقیتآمیز رترو میتواند فرآیندهای آزمایش دارو را تسریع کند و سوژههایی از نظر ژنتیکی یکسان را برای به دست آوردن نتایج دقیقتر و مطمئنتر آزمایش ارائه دهد.
در سال ۲۰۱۸، آکادمی علوم چین به شبیهسازی موفقیتآمیز گونه دیگری از میمونها به نام میمونهای سینومولگوس یا دمدراز دست یافتند و این کلونها هنوز هم هنوز زنده هستند.
این میمون چگونه به وجود آمد؟
دانشمندان از انتقال هستهای سلول سوماتیک یا پیکری(SCNT) برای تولید یک کلون میمون استفاده کردند. این فناوری امکان تولید موجودات ژنتیکی یکسان را فراهم میکند.
این روش مستلزم برداشتن هسته یک سلول پیکری و انتقال آن به یک سلول تخمک(اووسیت) است که هسته آن برداشته یا غیرفعال شده است.
این روش همچنین برای کلون کردن گوسفند دالی در سال ۱۹۹۶ مورد استفاده قرار گرفت. طبق گزارش ها، بیش از ۲۰ حیوان مختلف با استفاده از این روش کلون شدهاند که از جمله آنها میتوان به سگ، گربه، خوک و گاو اشاره کرد.
با این حال، کلون کردن میمونهای رزوس یک کار چالش برانگیز برای این تیم تحقیقاتی بود که با چندین تلاش ناموفق قبل از دستیابی به موفقیت مواجه شده بودند.
کلونهای اولیه به دلیل رشد نابجای غشای خارجی که مسئول تشکیل جفت در جنینهای اولیه کلون شده است، موفق نبودند. جفت برای تامین اکسیژن و تغذیه جنین در حال رشد ضروری است.
براساس گزارش سیانان، محققان یک اقدام اصلاحی به نام پیوند توده سلولی داخلی را برای غلبه بر این مشکل اجرا کردند. قرار دادن سلولهای کلون شده در یک جنین غیرکلون شده به کلون اجازه رشد طبیعی داد.
به عبارت سادهتر، سلولهایی که به جفت تبدیل میشوند با سلولهای جنینهای سالم و غیرکلون شده جایگزین شدند.
این تیم به طور گسترده این روش را با ۱۱۳ جنین کلون شده آزمایش کرد. از این تعداد، ۱۱ مورد به هفت میزبان منتقل شدند و تنها یک زایمان زنده انجام شد. میمون کلون شده به دلیل این روش که ReTro نامیده میشود، رترو نامیده شده است.
محققان میگویند که این روش پتانسیل افزایش قابل توجهی در میزان موفقیتآمیز بودن کلونسازی را دارد. علاوه بر این، نگرانیهای اخلاقی در مورد استفاده از میمونها در تحقیقات علمی وجود دارد که عمدتا ریشه در نگرانی در مورد رفاه حیوانات دارد.
این مطالعه در مجله Nature Communications منتشر شده است./ خبر علم و فناوری
جامعه علمی مدتهاست که شیفته پتانسیل دستگاههای بیوالکترونیکی نرم بوده اما در شناسایی کردن موادی که زیستسازگار هستند و همه ویژگیهای لازم را برای عملکرد مؤثر دارند، با موانعی روبهرو شدهاند.
به نقل از فیز، اکنون پژوهشگران گامی را در مسیر درست برداشتهاند و یک ماده زیستسازگار را اصلاح کردهاند تا بتواند رسانای موثر الکتریسیته در محیطهای مرطوب باشد و سیگنالهای یون را از واسطههای بیولوژیکی بگیرد یا به آنها بفرستد.
«آرام آماسیان»(Aram Amassian) استاد علوم و مهندسی مواد در «دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی»(NCSU) و از پژوهشگران این پروژه گفت: ما در مورد بهبود توانایی مواد بیوالکترونیک نرم برای داشتن عملکرد کارآمد صحبت میکنیم.
علاقه زیادی به ایجاد بیوالکترونیک آلی و ترانزیستورهای الکتروشیمیایی آلی با طیف گستردهای از کاربردهای زیستپزشکی وجود دارد. با وجود این، یکی از عوامل محدودکننده، شناسایی مواد غیر سمی است که میتوانند الکتریسیته را هدایت کنند و در تعامل با یونها قرار بگیرند که برای داشتن عملکرد در محیطهای بیولوژیکی بسیار مهم هستند و به طور موثر در محیطهای آبی و سیستمهای بیولوژیکی کار میکنند.
یکی از مواد مورد علاقه ما «PEDOT:PSS» است که یک پلیمر غیر سمی و رسانای الکتریسیته به شمار میرود. این ماده برای ایجاد لایههای نازک استفاده میشود که در واقع شبکههای فیبر با عرض نانومتر هستند. جریان الکتریکی میتواند از فیبرها عبور کند که به یونهای محیط خود نیز حساس هستند. «لین تاوسیگ»(Laine Taussig) از پژوهشگران این پروژه گفت: ما معتقدیم از آنجا که یونها با الیاف در تعامل قرار میگیرند و رسانایی آنها را تحت تأثیر قرار میدهند، PEDOT:PSS میتواند برای حس کردن آنچه در اطراف الیاف رخ میدهد، استفاده شود.
«مسعود قاسمی»(Masoud Ghasemi) دانشجوی سابق فوق دکتری دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی، دانشجوی کنونی فوق دکتری «دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا»(Penn State) و از پژوهشگران این پروژه گفت: اساسا PEDOT:PSS میتواند بر محیط زیستی خود نظارت کند اما ما میتوانیم از جریان الکتریکی نیز برای تأثیرگذاری بر یونهای اطراف PEDOT:PSS استفاده کنیم و سیگنالهایی را به آن محیط زیستی بفرستیم.
با وجود این، هنگامی که PEDOT:PSS مانند سیستمهای بیولوژیکی در محیطهای آبی قرار میگیرد، پایداری ساختاری آن به طور قابلتوجهی کاهش مییابد زیرا PEDOT:PSS یک ماده ساختهشده از دو مولفه است. اول PEDOT که جریان الکتریکی را هدایت میکند اما محلول در آب نیست و دوم PSS که به یونها واکنش نشان میدهد اما محلول در آب است. به عبارت دیگر، PSS باعث میشود که مواد در تماس با آب از هم بپاشند.
تلاشهای پیشین برای تثبیت ساختار PEDOT:PSS به این ماده کمک کرده تا در محیطهای آبی مقاومت کند اما هم به عملکرد PEDOT:PSS به عنوان یک رسانا آسیب رسانده و هم تعامل یونها با اجزای PSS را دشوارتر کرده است. «جرج مالیاراس»(George Malliaras) از پژوهشگران این پروژه گفت: کار ما در اینجا مهم میشود زیرا ما راه جدیدی را برای ساختن PEDOT:PSS پیدا کردهایم که از نظر ساختاری در محیطهای مرطوب پایدار است و قابلیت تعامل با یونها و هدایت الکتریسیته بسیار کارآمد را دارد.
پژوهشگران کار خود را با PEDOT:PSS در محلول آغاز کردند و سپس نمکهای یونی را به آن افزودند. با توجه به زمان، نمکهای یونی با PEDOT:PSS در تعامل قرار میگیرند و باعث میشوند تا به صورت فیبرهایی با ساختار منحصربهفرد درآید که در محیطهای مرطوب پایدار میماند. این PEDOT:PSS اصلاحشده سپس خشک میشود و نمکهای یونی شسته میشوند.
آماسیان گفت: ما از قبل میدانستیم که نمکهای یونی میتوانند PEDOT:PSS را تحت تاثیر قرار دهند. نکته جدید پژوهش ما این است که با دادن زمان بیشتر به نمکهای یونی برای مشاهده کامل اثرات آن، ساختارهای کریستالی PEDOT و PSS را اصلاح کردیم تا خودشان را در مقیاس مولکولی به هم متصل کنند. این باعث میشود که PSS در برابر آب موجود در محیط، غیر قابل نفوذ باشد و به PEDOT:PSS امکان میدهد تا ثبات ساختاری خود را در سطح مولکولی حفظ کند.
«یاروسلاوا ینگلینگ»(Yaroslava Yingling) از پژوهشگران این پروژه گفت: این تغییر نیز سلسلهمراتبی است؛ به این معنی که تغییراتی در سطح مولکولی تا سطح کلان وجود دارد. نمکهای یونی باعث میشوند PEDOT:PSS خود را دوباره تنظیم کند تا به شکل یک ژل شبکهای درآید که در محیطهای خشک و مرطوب حفظ میشود.
لایههای حاصلشده علاوه بر پایداری در محیطهای آبی، رسانایی خود را حفظ میکنند. علاوه بر این، از آنجا که PEDOT و PSS کاملا در هم تنیده شدهاند، دسترسی یونها و تعامل با مؤلفه PSS آسان است.
این پژوهش در مجله «Matter» به چاپ رسید./ اخبار علم و فناوری
باتری هستهای کوچکی که موبایل را شارژ میکند
«بتاولت» یک کمپانی چینی است که ادعا کرده باتریهای هستهای کوچکی برای موبایل تولید کرده که میتوانند تا ۵۰ سال بدون توقف، شارژ مورد نیاز آن را تامین کنند. تکنولوژی توسعه داده شده توسط این کمپانی میتواند با حذف کامل شارژر و پاوربانک از صنعت گوشیهای موبایل باعث انقلابی در این صنعت شود./ خبر علم و فناوری
پایگاه خبری آبادان خبر اخبار جنوب غرب کشور را بصورت تحلیلی، گفتمانی و خبری منتشر میکند.