در این بسته خبری به تشریح آخرین اخبار علم و فناوری پرداخته می شود.
آبادان خبر _ تازهترین های علم و فناوری را اینجا بخوانید.
خفه کردن سلولهای سرطانی با کلسیم
مهم نیست هر چیز چقدر مهم است، زیادهروی در هر چیزی برای شما مضر است. اکنون دانشمندان این اصل را برای از بین بردن سرطان، با داروی جدیدی که باعث تجمع کلسیم و خفه کردن تومور میشود، به کار گرفتهاند.
بهنقل از نیو اطلس، یونهای کلسیم پیامرسانهای حیاتی در سلولهای بیولوژیکی هستند و نقش کلیدی در حفظ عملکرد میتوکندریهای تولید کننده انرژی دارند. آنها از طریق کانالهایی که با محرکهای دقیق باز و بسته میشوند تا دقیقاً تعادل مناسب را حفظ کنند، به داخل و خارج سلولها میروند.
اگر کلسیم زیاد باشد، سلول ممکن است خفه شود. اکنون دانشمندان در کره جنوبی و چین دارویی تولید کردهاند که میتواند در صورت تقاضا باعث ایجاد «طوفان کلسیم» درون سلولها شود و نحوه استفاده از آن برای مبارزه با سرطان را نشان دادهاند.
این دارو از نانوذرات سیلیس حاوی رنگی به نام سبز ایندوسیانین تشکیل شده است. تومورها سیلیس را میشناسند و نانوذرات را به داخل سلولهای هدف منتقل میکنند و پس از رسیدن، این رنگ توسط نور فروسرخ نزدیک فعال میشود. این کار یک حمله دو طرفه را ایجاد میکند. ابتدا مولکولهایی به نام گونههای فعال اکسیژن(ROS) تولید میکند که یک کانال کلسیم را در غشای بیرونی سلول باز میکند. در همان زمان گرم میشود که باعث میشود اندامک ذخیره کننده کلسیم داخل سلول دریچههای خود را باز کند.
این روش در آزمایشهای آزمایشگاهی روی سلولهای سرطانی انسان در یک ظرف مؤثر بود. در ادامه آزمایشها روی موشها نشان داد که دارو در تومورها تجمع یافته است. زمانی که پژوهشگران نور فروسرخ نزدیک را به آن تاباندند، دارو وارد عمل شد و پس از چند روز تومور را در موشها از بین برد.
درحالی که هنوز کارهای زیادی باید انجام شود تا این آزمایش در انسان انجام شود، تیم تحقیقاتی میگوید که مکانیسم اصلی فعالسازی کانالهای یونی را میتوان برای طیف وسیعی از درمانهای بالقوه مورد بررسی قرار داد.
این پژوهش در مجله Angewandte Chemie منتشر شده است./ اخبار علم و فناوری
تاثیر جالب بینی بر رفتار انسان
از استشمام بیماریها و مواد منفجره گرفته تا برخی سازگاریهای هوشمندانه حیوانات برای زندگی، بینی و عملکردهای بویایی وسیع آن، بخش مهمی از سیستمهای حسی بسیاری از حیوانات را تشکیل میدهد.
اکنون دانشمندان بر این باورند که بینی میتواند قدرت بیشتری نسبت به آنچه قبلا تصور میشد بر رفتار ما داشته باشد و محققان دانشگاه کلرادو آنشوتز(CU Anschutz) کشف کردهاند که بوهای خاص سلولهای مغزی خاصی را تحریک میکنند که خود واکنش فیزیکی سریع و فیزیکی را تحریک میکنند.
به نقل از نیواطلس، در یک مطالعه روی موشها، محققان بر روی ناحیه هیپوکامپ مغز متمرکز شدند که بیشتر به عنوان ناحیهای شناخته میشود که نقش مهمی در یادگیری، حافظه و احساسات دارد. آنها به طور خاص به سلولهای زمان که نورونهای مسئول سازماندهی زمانی حافظه هستند و نوع نقشی که آنها به طور بالقوه در یادگیری ایفا میکنند علاقهمند بودند.
آنها به حیوانات این امکان را دادند که به بوی میوهای واکنش نشان دهند که با دادن آب شکر به آنها همراه بود یا بوی مواد معدنی که با ارائه چیزی همراه نبود.
مینگ ما(Ming Ma) نویسنده اول این مطالعه، و مربی ارشد زیست شناسی سلولی و رشدی در دانشکده پزشکی، میگوید: آنها باید ارتباط بو با نتیجه را دریابند و به همین دلیل تصمیمگیری را یاد میگیرند. وقتی بوی میوه میآید، شروع به لیس زدن میکنند و جایزه میگیرند و هنگامی که بوی روغن معدنی میآید دیگر لیس نمیزنند.
در حالی که این نوع از آزمایشهای رفتاری که با محرک پاداش همراه است جدید نیست، اما اینکه موشها به طور فزایندهای سریعتر به محرکهای مطلوب واکنش نشان میدادند، توجه محققان را برانگیخت. چیزی که آنها دریافتند این بود که یک گروه خاص و پیش از این ناشناخته از سلولهای زمان وارد عمل میشوند که باعث تصمیمگیری سریع بر اساس بویی که احتمالا پاداش یا نتیجه مثبتی را ارائه میکنند.
فابیو سیموئز دسوزا(Fabio Simoes de Souza)، استادیار و نویسنده این مطالعه در این زمینه میگوید: هرچه بیشتر یاد بگیرند، سلولهای بیشتری تحریک میشوند که منجر به رمزگشایی سریعتر بوها میشود و به موشها اجازه میدهد تا به سرعت در انتخاب بوی میوه مهارت پیدا کنند.
دانشمندان دریافتند که وقتی به چگونگی واکنش سلولهای منفرد در لایه پیرامیدال(SP) یا لایه سلولی اصلی در هیپوکامپ به محرکها نگاه کردند، دریافتند که تصمیمگیری سریع در زمانهای مختلف پس از قرار گرفتن در معرض بو صورت میگیرد.
اساسا، وقتی بویی از بینی عبور میکند، سیگنالهای عصبی به پیاز بویایی و هیپوکامپ ارسال میشوند و سلولهای زمان «پیشبینیکننده» برای تسریع در انتخاب بر اساس خاطرات قبلی فعال میشوند. جالب اینجاست که سلولها با هر بو فعال نمیشوند، که این پژوهشگران معتقدند این میتواند عملکردی اختیاری برای جلوگیری از بارگذاری بیش از حد کل سیستم حسی باشد.
دیگو رسترپو (Diego Restrepo)، نویسنده ارشد این مطالعه، عصبشناس و استاد دانشکده پزشکی، میگوید: اینها سلولهایی هستند که به شما یادآوری میکنند تصمیم بگیرید که کاری را انجام دهید یا خیر. هیپوکامپ سلولهای زمان پیشبینیکننده تصمیمگیری را فعال میکند، که نکاتی را ارائه میدهد که باید به خاطر بسپارید.
قبل از این کشف، محققان از وجود هیچ سلول تصمیمگیری در هیپوکامپ آگاه نبودند. در حالی که این سلولها در موشها یافت شدهاند، پژوهشگران انتظار دارد که فیزیولوژی و عملکرد آن در انسان نیز وجود داشته باشد. به این ترتیب، این درک شگفت انگیزی در مورد این است که تا چه اندازه عملکرد بویایی چند وجهی است.
رسترپو میگوید: در گذشته تصور میشد که سلولهای زمان تنها رویدادها و زمان را یادآوری میکنند.
این مطالعه در مجله Current Biology منتشر شده است./ خبر علم و فناوری
کشت نخود در خاک ماه برای اولین بار
جسیکا اتکین(Jessica Atkin)، دانشجوی فارغ التحصیل دانشگاه A&M تگزاس به یک شاهکار قابل توجه دست یافته است. وی نخود را در خاک شبیهسازی شده ماه پرورش داده است و راه را برای کشاورزی در ماه در آینده هموار کرده است.
بهنقل از آیای، اتکین که رشته خود را در دپارتمان علوم خاک و محصولات کشاورزی دنبال میکند، همیشه مجذوب اکتشافات فضایی بوده است. او تصمیم گرفت تا با چالش رشد و پرورش محصولات کشاورزی در ماه، جایی که شرایط بسیار متفاوت از زمین است، مقابله کند.
چالش کشاورزی قمری
اتکین توضیح داد: در واقع ماه خاک ندارد، فقط گرد و غبار دارد که رگولیت(regolith) نام دارد. گرد و غبار ماه بسیار ریز است و هیچ ماده آلی، مواد مغذی یا میکروب مورد نیاز برای رشد و پرورش گیاهان ندارد. همچنین دارای عناصر مضری مانند آهن و آلومینیوم است که میتوانند به سلولهای گیاهی آسیب برسانند و البته، گرانش کمتر[از زمین]، تشعشعات بیشتر و نوسان شدید دما وجود دارد.
اتکین برای غلبه بر این موانع و بهبود کیفیت و حاصلخیزی گرد و غبار ماه، افزونه خاک خاصی را توسعه داد. او با سارا اولیویرا سانتوس دانشجوی دکترا در دانشگاه براون همکاری کرد. سانتوس به او کمک کرد تا مشکلات نگهداری آب و زهکشی گرد و غبار را حل کند.
ترکیبات مخفی: قارچ و کرم
این افزونه اصلاحی خاک که اتکین ایجاد کرد، از دو جزء اصلی تشکیل شده است که شامل قارچهای مفید و ورمیکمپوست(کرم خاکی و کود آلی) است.
قارچها که رابطه همزیستی با ریشههای گیاه ایجاد میکنند، به محافظت از گیاهان در برابر عناصر سمی موجود در گرد و غبار ماه کمک میکنند. آنها همچنین توانایی گیاه را در جذب آب و مواد مغذی افزایش میدهند.
ورمیکمپوست نیز محصول مواد آلی و مواد مغذی را برای گرد و غبار فراهم میکند.
ورمیکمپوست متشکل از ورمی(کرم خاکی) و کمپوست(کود آلی) به معنای نوعی کود آلی است که از فعالیت کرم خاکی حاصل میگردد. بیش از ۲۷۰۰ نوع کرم خاکی در طبیعت وجود دارد. این کرمها با کاوش خاک و تغذیه عناصر موجود در خاک و آمیختن آن با آنزیمهای موجود در بدن خود، خاک را تازه میکنند و قدرت باروری آن را افزایش میدهند. همچنین به دلیل جابجایی مداوم در خاک، با ایجاد سوراخهای زیاد، راه نفوذ اکسیژن به خاک را آسان میکنند.
اتکین میگوید که کرمهای خاکی را میتوان به ماه برد و با زبالههای زیستی فضانوردان مانند ضایعات غذا، لباس و وسایل بهداشتی تغذیه کرد.
اتکین نخود را به عنوان محصول خود انتخاب کرد، زیرا از حبوباتی است که میتواند از قارچها سود ببرد. نخود همچنین غنی از پروتئین است و نسبت به سایر محصولات از آب و نیتروژن کمتری استفاده میکنند.
یک پیشرفت بزرگ
اتکین و گروهش موفق شدند بذر نخود را تا ۷۵ درصد در خاک شبیهسازی شده ماه پرورش دهند. این خاک شبیهسازی شده در واقع مخلوطی است که ترکیب گرد و غبار واقعی ماه را تقلید میکند.
این اولین بار است که کسی این کار را انجام میدهد و پیامدهای بزرگی برای آینده اکتشافات فضایی دارد.
اتکین میگوید که تحقیقاتش میتواند فضانوردان را قادر سازد تا غذای خود را در ماه پرورش دهند و وابستگی آنها به منابع از پیش بستهبندی شده را کاهش دهد. این امر باعث صرفهجویی در هزینهها و منابع و بهبود سلامت و روحیه فضانوردان میشود.
با این حال او همچنین به برخی محدودیتها و چالشها اذعان دارد. به عنوان مثال، کشت نخود روی غبار ماه نسبت به خاک زمین بیشتر طول کشید و نشانههایی از استرس را از خود نشان داد.
اتکین میگوید که به مطالعه اثرات چندین نسل گیاه و امکان رشد سایر محصولات ادامه خواهد داد.
وی افزود: جدید بودن استفاده از این افزونه خاک آن را برای استفاده در فضا مناسب میکند، حال چه در ایستگاه فضایی باشد چه در کره ماه. در نهایت نیز نیاز به مأموریتهای تأمین مجدد را کاهش میدهد./ اخبار علم و فناوری
بدبینی در اسکن مغزی نمایان میشود
تصور کنید دوستتان به پیامتان پاسخ نداده است. بسیاری از افراد ممکن است این را به راحتی به حساب گرفتاری یا حتی فراموشکاری دوست خود بگذارند و با خود بگویند این صرفا یک رخداد تصادفی بوده و معنای به خصوصی ندارد. اما برخی دیگر ممکن است این رفتار را رفتاری خصمانه ارزیابی کنند و بگویند که دوستشان عامدانه قصد داشته آنها را نادیده بگیرد. دانشمندان اینک کشف کردهاند که تفاوت این دو رویکرد، در عملکرد «قشر شکمی میانی پیشپیشانی» (vmPFC) نفهته است.
به نقل از ایندیپندنت، به گفته آنها میان «سوگیری انتساب خصمانه» و پرخاشگری، رابطه وجود دارد و افرادی که با این مشکل مواجهاند ممکن است در پایداری و ثبات روابط خود و همچنین سلامت روانی و ذهنیشان دشواریهایی داشته باشند.
قشر شکمی میانی پیشپیشانی، بخشی از قشر پیشپیشانی در مغز نخستیسانان است که در ارزیابی شناختی اخلاق و تصمیمگیری، پردازش احساسات و خودآگاهی درگیر است. از این رو به گفته دانشمندان ممکن است ارتباط معناداری میان حساسیت به قربانی شدن، «سوگیری اِسناد خصمانه» و نشخوار ذهنی و خشم و پرخاشگری وجود داشته باشد.
پیش از این، مطالعات و بررسیهای بسیاری در خصوص نقش اِسنادها و سوگیریهای اسنادی خصمانه، در بروز پرخاشگری انجام شده است. به گفته روانشناسان، اِسناددهی، یک فرآیند شناختی است که فرد در آن تلاش میکند علل وقوع حوادث و رخدادهای پیرامون خود را به عاملی بیرونی نسبت دهد. برخی از پژوهشهای روانشناسی نشان میدهند که رفتارهای پرخاشگرانه به طور جدی تحت تاثیر این گونه باورهای اِسنادی قرار دارند.
به گزارش لایوساینس، بررسی جدید دانشمندان حاکی از آن است که افرادی که موقعیت و شرایط اجتماعی را با سوگیری انتساب خصمانه تفسیر میکنند، نشانگرهای متفاوتی در فعالیت مغزی خود دارند و این نشانگرها نیز قابل شناساییاند.
دانشمندان میگویند میتوان با بررسی اسکن مغزی افراد، با احتمال تقریبا خوب ۷۵ درصد حدس زد که آیا آنها در تفسیر موقعیتهای مختلف، سوگیری انتساب خصمانه دارند یا نه. به گفته آنها، از روی فعالیتهای این ناحیه از مغز که در تنظیم هیجان، تصمیمگیری و خودشناسی نقش دارد میتوان وجود این نوع سوگیری را پیشبینی کرد.
به گفته دانشمندان، قشر شکمی میانی پیشپیشانی در تفسیر یک وضعیت اجتماعی از نگاه فرد، نقش مهمی بازی میکند و این ناحیه از مغز، با یکپارچهسازی اطلاعات حسی در مورد دنیای بیرونی، و باورهای درونی فرد، رفتار و نگرش او را تنظیم میکند.
در این بررسی، ۵۸ داوطلب به فایل صوتی ۲۱ سناریوی اجتماعی فرضی به طور میانگین با مدت زمان ۴۰ ثانیه گوش دادند. این سناریوها شرایطی را توصیف میکردند که ممکن بود بر شنونده(شرکتکننده مطالعه) تاثیری منفی داشته باشند. برای نمونه، در یک سناریو، استادی به رغم قول قبلی، فراموش میکند که در مهلت مقرر، برای فرد شرکتکننده توصیهنامه بنویسد.
شرکتکنندگان پس از گوش دادن به این فایلهای صوتی، این موضوع را ارزیابی کردند که آیا این اقدامات، عامدانه و خصمانه بودهاند یا نه. به عنوان مثال، آیا استاد قصد انتقامگیری از شرکتکننده را داشته است یا این که اساسا همه چیز اتفاقی بوده است و برای نمونه، تنها به این دلیل رخ داده است که استاد، فراموش کرده توصیهنامه بنویسد و نه بیشتر.
بررسی دانشمندان در نهایت حاکی از آن بود که فعالیت مغزی دو گروه شرکتکننده، سطوح مختلفی را نشان میدهد و میتوان این تفاوت را در عمل پیشبینی کرد.
پژوهشگران در بررسی جدید خود میگویند که شناخت سازوکار مغزی پشت این نوع سوگیری روانشناختی، میتواند به آنها در یافتن راهکارهای مناسبی برای کاهش این سوگیری کمک کند./ خبر علم و فناوری
پایگاه خبری آبادان خبر اخبار جنوب غرب کشور را بصورت تحلیلی، گفتمانی و خبری منتشر میکند.